Anonim filmkritikusok klubja

FilmaholicKlub

FilmaholicKlub

6 borzongató film a függőségről

2016. december 02. - Filmaholic girl

Épp pár napja ért véget ért a Sober November kihívás, amely arra szolgált, hogy november hónapban próbálják ki az emberek, milyen egy hónapig nem inni. Természetesen ez a kezdeményezés nem a masszív alkoholistákat célozta meg, hanem azokat, akik mondjuk napi, heti szinten isznak 1-1 pohárral. 

Ha már a függőségnél tartunk, akkor persze nemcsak alkoholisták vannak,  hanem dohányosok, drog-, kaja-, sport- vagy internetfüggők. Na meg szex- , illetve pornófüggők is, így az addikciók teljes tárházából válogathatunk. A kérdés az, hogy jó-e ez nekünk? Ha igen, miért? Ha meg nem, akkor le lehet-e róla állni?

Ezt a kérdést boncolgatják a következő filmek.

#1 A szégyentelen

808804_0.jpg

Nos, ezt a filmet csak az nézze meg, aki bírja a drámát, mert ez egy igazi kőkemény dráma. Brandon (a zseniális Michael Fassbender alakításában), egy harmincas, kifejezetten jóképű és szuggesztív személyiségű férfi, akinek a karrierje töretlenül ível felfelé. Ő maga a megtestesült amerikai álom, aki mindent és mindekit megkaphat, és bizony ezzel a jogával él is, sőt valljuk be, szexfüggő. Minden nap ki kell, hogy elégítse az igényeit, egész egyszerűen csak így tud jól funkcionálni. Életmódját tökéletesen fent tudja tartani, egészen addig, amíg húga, a zűrös Sissy (Carey Mulligan) be nem költözik hozzá egy időre. Innentől bonyolódik Brandon élete, aki kénytelen szembesülni azzal, mennyire égető probléma tud lenni saját szükségletének kielégítése. Fassbender egészen lenyűgözően játszik, a film kötelező darab azoknak, akik bírják a lélekforgató mozikat.

giphy_1.gif

#2 Candy

Ugyancsak egy nagyon brutális darab, Heath Ledgerrel és Abbie Cornish-sal a főszerepben. A film témája a költő Dan és a festő Candy "héjanász az avaron típusú" szerelme. Mindketten nyitottan állnak a drogokhoz, hiszen ez által mindent még mélyebben és teljesebben tudnak megélni, és olyannyira belejönnek a kísérletezésbe, hogy a végletekig heroinfüggőkké válnak...

3-candy-quotes.jpgEgy ponton túl már semmi más nem érdekli őket, csak az, hogy megszerezzék a pénzt a következő anyagra, és ennek érdekében saját intim kapcsolatukat is képesek feláldozni, amikor Dan nyomására Candy a testét kezdi árulni. Ahogyan A szégyentelen esetében, úgy itt is jelezném, hogy ez a film nem való mindenkinek, mert erős gyomor és idegzet kell hozzá.

2-candy-quotes.jpg

#3 28 nap

Sandra Bullockot kifejezetten bírom, szerintem remekül áll neki a kívülálló, flegma, kiégett szerepkör, amit ezúttal is nagyon szórakoztatóan hoz. A sztori szerint Gwen Cummings (beszélő név) igazi hedonista, nem csak iszik, hanem anyagozik is, amihez tökéletes partner számára a pasija, Jasper (Dominic West). Kettejük ámokfutása egy alkalommal odáig fajul, hogy Gwen a húga esküvőjén elcsaklizza a just married kocsit, majd belehajt vele egy házba.

dominic_west_28_days.png

Szerencséje van, hogy nem dugják egyből börtönbe, hanem kap egy esélyt helyette: mégpedig azt, hogy 28 napig egy teljes körű elvonókúrán vehet részt. Az elvonón mindenféle arcok vannak, úgymint alkoholista sebészorvos, heroinfüggő tinédzserlány, profi sportoló (Viggo Mortensen szépfiú szerepben!). Gwen kezdetben nagyon szkeptikusan áll az egész terápiához, de aztán rádöbben, hogy nincs más hátra, ha életben akar maradni, akkor le kell szoknia. Ehhez pedig szembe kell néznie a múltjával, aminek központi figurája a már elhunyt, alkohol és drogfüggő anyja.

28-days-sandra-bullock-14377048-853-480.jpg

A műfajon belül ez egy könnyedebb film, amit a jó poénok és az őszinte mondanivaló miatt mindenképpen tudok ajánlani!

#4 Don Jon

Szerintem a Tíz dolog, amit utálok benned idején még senki nem nézte volna ki a lúzer-alkatú Joseph Gordon-Levittből, hogy ilyen magas színvonalat fog majd képviselni. A színész ugyanis egymás után hozza a jobbnál jobb alakításokat, ezek egyike Jon Martello figurájának megformázása. Jon egy jó egzisztenciájú, fiatal pasi, akinek a következő dolgok fontosak: a kocsija, a konditerem, ahova jár, és a változatos, minőségi pornó, ami mindig a rendelkezésére áll.

is0z6s5.png

Igazából a valódi szex már le sem tudja kötni, mert szerinte az sosem lehet annyira izgalmas, mint a virtuális aktus. Egy biztos, amikor meglátja Barbarát (Scarlett Johansson), végre megfogja az isten lábát.

tumblr_mzvymofx6r1qaho1po3_250.gif

Ez a nő van olyan jó, mint a pornószínésznők és miután összejöttek, még elérhető is minden nap az ágyban. Igen ám, csak egy idő után már ő sem lesz elég a pornófüggő srácnak, és itt kezdődik Jon jellemfejlődésének fájdalmas útja. 10/11-es film, tessék megnézni!

#5 Trainspotting

tumblr_mubr7scfak1sw63pwo1_500.gif

Egy igazi klasszikus, már alig várjuk a második részét, amit 2017. január végén láthat a nagyérdemű. A film egy Edinburgh-i drogfüggő baráti társaság mindennapjain keresztül mutatja be, hogy miért annyira csábító inkább a függőség mámorában élni, mint a társadalom által diktált életformát követni. Itt is kivédhetetlenül eljön majd az a pont, amikor a függőség tárgya elkezd uralkodni a függőn és már nem az a tétje annak, amikor Mark (Ewan McGregor) és spanjai belövik magukat, hogy mennyire szállnak el, hanem az, hogy egyáltalán képesek-e életben maradni drog nélkül. Masszívan ajánlom, persze annak tudatában, hogy ez sem egy léleksimogató darab!

trainspotting.jpg

#6 Vágyak szerelmesei

Adam (Mark Ruffalo) kezdetben egy teljesen normális arcnak tűnik, aztán kiderül, hogy már 5 éve nem szexel, mert szexfüggő. A bonyodalom ott kezdődik, hogy randizni kezd Phoebe-vel (Gwyneth Paltrow), aki nem mellesleg szintén szokatlan különcségekkel él, külön válogatja szín szerint a zöldségeket, edzés függő, illetve csak egy kanálnyit eszik bármilyen kajából. Adam akármennyire is próbálja, nem képes felszabadultan szexelni a barátnőjével, mivel attól fél, hogy akkor elveszti a kontrollt önmaga felett és elszabadul a pokol.

paltrow-ruffalo-thanks-for.jpg

A pokol, amibe később betekintést nyerünk, úgy tíz perc erejéig. Innentől viszont sajnos teljesen összecsapott lesz a film. Adam különben az anonim függők körébe jár terápiára, ahol mindenkinek megvan a maga keresztje. A csoport legeredetibb karaktere a kövér, falánksággal és molesztálás-kényszerrel küzdő új tag, Neil (Josh Gad). Róla kiderül, hogy az anyjával túlzott, már egészségtelen fizikai közelségben nőtt fel, tehát a szex és a tapizás az a kommunikációs forma számára, amivel ki tudja magát fejezni és kapcsolatot tud teremteni a nőkkel. Ő az egyetlen szereplő, akinél rendesen ki van dolgozva a függőség kialakulásának háttere. A filmet ezért csak azoknak ajánlom, akiket annyira intenzíven érdekel a függőség témája, hogy egy felénél szétesetté váló filmet is hajlandóak megnézni miatta!

vagyak_szerelmesei_2.jpg

Ha Te is szívesen írnál filmekről, küldd el szövegedet és megosztjuk a blogon! Facebook oldalunkon pedig mindig értesülhetsz a legfrissebb cikkeinkről és más érdekes filmes hírekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmaholicklub.blog.hu/api/trackback/id/tr412016317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna Sussoger 2016.12.03. 13:45:50

Joseph Gordon-Levitt (nem Lewitt) ☺

elemes 2016.12.03. 13:53:18

Kényszerleszállás...?

elemes 2016.12.03. 13:54:12

Ha a férfi igazán szeret?

moonshadow 2016.12.03. 14:14:42

Szexfüggőség nem létezik, csak a feministák találták ki, mert elvárnák, hogy a pasasok csak a nők két szép szeméért legyenek kapcsolatban.
Szex biológiai szükséglet, mint az evés, ivás, vagy levegővétel.

remixer 2016.12.03. 16:48:02

+1: Rekviem egy álomért

dívamacska 2016.12.03. 20:55:26

Én is a Rekviem egy álomért-et hiányolom a listáról. Ami pedig a szexfüggőséget illeti, nem attól szexfüggő valaki, mert nem hűséges típus, hanem például attól, mert képtelen nemet mondani még olyan aktusokra is, amelyektől egyáltalán nem érzi jól magát, undorodik saját magától. Amikor már az egész egzisztenciádat, a munkahelyedet, a családodat veszélyezteti, hogy minden szembe jövő emberrel képes vagy leállni dugni, aki hajlandó erre, és csak azt nézed, mikor jöhet a következő numera, na, az már baromira nem az élvezetről szóli.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.12.03. 21:54:59

@moonshadow: Valahol igaz. Részben azért van, mert a szexet bűnként fogják fel sokan, így ha valaki nagyonakarja ezt akkor az olyan mint egy addikció.
Anno naked is ezt mondták, most nyíltan vallom hogy imádom és tök jól vagyok. Persze tanultam tudatos szexualitást helyén kezelem a dolgokat, de a szex maga a legszebb energia. A mi érző gyengéd és tombló létünk.

Viszont nekem A szégyenleten nem tetszett, nem éreztem azt a katartikus erőt benne. Valahogy üres volt az egész, végig azt vártam mikor lesz benne valami.

cakex 2016.12.04. 17:45:42

Las Vegas, végállomás
süti beállítások módosítása