Anonim filmkritikusok klubja

FilmaholicKlub

FilmaholicKlub

Pro-Kontra: jobb hely lett-e a világ azzal, hogy a Harry Potter könyvekből filmek készültek?

2016. december 10. - Filmaholic girl

A Harry Potter könyveknek mára igazi kultusza alakult ki, számtalan írásos szerepjáték és számítógépes játék jött létre a film kapcsán, az utóbbi pár évben már élmény parkok is nyíltak Angliában és Amerikában, ahol különleges tárgyakat kaphatunk mi muglik a varázsló világból. Többek között varázspálcát, köpenyt, baglyot lehet kapni, no meg végre-valahára vajsört is ihatnak azok, akik régóta erre vágytak. Nem meglepő, hogy erre a szintű rajongásra most a Legendás állatok és megfigyelésük című "előzményfilmmel", is rátettek egy lapáttal az alkotók. A film eléggé megosztja a HP fanokat, nekünk speciel különösen tetszett! Viszont a hagyományos Harry Potter filmekkel kapcsolatban van bennünk egy igen nagy ambivalens érzés. Leválasztva őket a könyv csodálatos világáról és hangulatáról, valóban megállják a helyüket? Volt értelme elkészíteni őket? Íme, egy pro és kontra lista, amivel szeretnénk közelebb kerülni az igazsághoz ebben a fondorlatosan nehéz kérdésben.

Pro lista

  • Kviddics!!!
    Na ez az a dolog, ami miatt úgy gondoljuk, hogyha semmi mást nem vittek volna filmre csak a kviddicset, akkor is megérte volna. Ellenvetés?! Nem is lehet.tumblr_inline_mt2y9mVAbw1s4fxv0
  • Díszletek és jelmezek
    A díszletek elképesztően jól sikerültek, és visszaadták Harry Potter csodálatos világát, kezdve a Roxfort Expresszel, majd a kastéllyal és szerintünk Roxmorts, sőt még a Mágiaügyi Minisztérium is nagyon autentikus lett. Ugyanez mondható el a jelmezekről is.
  • A filmek reklámértékkel bírtak a könyv számára
    Tudjuk, hogy a filmek elkészítésekor már rengetegen elolvasták az addig megjelenő első négy kötetet, de azért akkor is kénytelenek vagyunk belátni, hogyha nem lettek volna a filmek, jóval kevesebb emberhez jutott volna el ez a csodálatos történet.
  • Jól kiválasztott színészek
    Volt néhány színész, akik abszolút telitalálatnak bizonyultak a szerepükben: az első helyen egyértelműen a Pitont játszó Alan Rickman áll, majd Robbie Coltrane (Hagrid) következik és a bronzérmet pedig Maggie Sminth-nek (McGalagony) adnánk ebből a szempontból. Aztán hiteles volt Richard Harris (az első Dumbledore), Rupert Grint (Ron), Evanna Lynch (Luna), Luke Youngblood (Lee Jordan), Tom Felton (Draco), Jason Isaacs (Lucius), Helena Bonham Carter (Bellatrix) és Ralph Fiennes is (Voldemort, miután végre igazi testet kapott a negyedik részben).giphy
  • Emlékek
    Az olyan jelenetek, amik múltbéli emlékeket idéztek vissza, nekünk egytől egyik nagyon tetszettek.
  • Mágikus zenék
    Egyes zenei taktusokat azóta sem tudjuk kiverni a fejemből. Ha esetleg Neked már sikerült volna, akkor hallgasd újra őket.

Kontra lista

  • Gagyi vizuális megoldások
    Mégis hogy nézett ki az első részben Voldemort Mógus professzor arcának hátoldalára photoshoppolva? Ez a filmtörténet egyik legkatasztrofálisabban sikerült látványtrükkje volt szerintünk. Sajnos Bolyhoska is majdnem ennyire bénán festett, nem beszélve a szellemekről (szegény Félig Fejnélküli Nick), a trollról, meg az óriásokról.
  • Rosszul kiválasztott szereplők
    Néhány szereplő szubjektív véleményünk szerint borzasztóan nem lett eltalálva. Hogy kik is? Az új Dumbledore (miután sajnos Richard Harris elhunyt, Michael Gambon kapta meg a szerepet), Ginny Weasley (Bonnie Wright) és Sirius Black (Gary Oldman) egész egyszerűen nem adták vissza a könyves karaktert.
  • Szépített szereplők
    Voltak olyan szereplők, akik kimondottan szépek voltak a szerepükhöz képest. A legjobb példa erre Hermione Granger és Viktor Krum. Az első reakciónk, mikor megláttuk Emma Watsont a Roxfort Expresszen az volt, hogy most komolyan ez a nagyon szép lány fogja játszani Hermione-t, aki a könyv szerint nagy jóindulattal is maximum átlagos külsővel rendelkezik? Viszont amíg Emma Watsont úgy a harmadik filmre már megszerettük (mert vicces és ellenállhatatlan), addig a Krumot játszó Stanislav Ianevski végig rettentően idegesítő maradt.
    Viktor Krum egy csapott hátú, karvalyorrú, önbizalom hiányos srác a könyvben, a filmen viszont egy igazi bájgúnárként jelenik meg, kábé úgy, mint Cedric Diggory.  Semmit, egyszerűen semmit nem ad vissza a könyvben megjelent Krum karakteréből! Lupinnal ugyanaz történt, mint Hermione-val, először megbotránkoztunk azon, hogy mi ez a bajusz az őt játszó David Thewlisen, de aztán nagy nehezen túlléptünk ezen és megszerettük a szerepben. Harry egyébként ennek épp a fordítottja. Gyerekként Daniel Radcliffe nagyon szimpatikus volt a szerepre, de valahol a 3. film környékén már olyan furcsán hatott a vásznon, hogy azóta sem tudjuk eldönteni, jó választás volt-e a szerepre.
  • Borzasztóan bugyuta párbeszédek
    Néhány alkalommal hangosan felröhögtünk a moziban, például az ötödik részben, amikor a Dumbledore és Harry között lejátszódó mézesmázos párbeszéd már egyenesen látens homoszexuális kapcsolatot feltételezett. Ez az enyelgés már fájóan kínos volt, nem beszélve arról, hogy kulcsfontosságú jeleneteket nem lehetett emiatt komolyan venni.
  • Csapnivaló végjáték
    A hetedik részben majdnem felálltunk a székből, amiért olyan ostobának tűnt a Harry és Voldemort közötti küzdelem. Jó, jó elismerjük, ez már egy kicsit a könyvben is giccses volt, de filmvásznon _muszáj_ lett volna ezt karcosabban megjeleníteni és olyanra írni a szöveget, hogy ne legyen tőle az a benyomása az embernek, mintha Oravecz Nóra írta volna kettejük párbeszédét.
    The-Final-Battle-harry-potter-23283876-500-560


  • Fontos infók/szereplők, amik kimaradtak a filmből

Ha már 8 filmben csinálták meg a történetet, ezeket igazán belerakhatták volna legalább egy-egy jelenet erejéig.

– Hóborc teljesen kimaradt a filmből.
– Hermione megrögzött M.A.J.O.M mániája is kimaradt.
– Harry megjavítja a saját pálcáját a bodza pálcával, mielőtt elpusztítaná azt.
– A jóslat szerint Voldemort végzete egyetlen varázsló lehet: valaki, aki július végén születik, és akinek a szülei háromszor túlélték Voldemort támadását. Azonban ez alapján Neville Longbottom is lehetett volna a Kiválasztott, mivel őrá is igazak voltak a fentiek. A jóslatban azonban volt még egy kitétel: az lehet Voldemort végzete, akit a Sötét Nagyúr egyenrangúként jelöl meg. Azzal, hogy Voldemort épp Potterék házát támadta meg, és Harry-t próbálta megölni, ő maga tette meg Harry-t Kiválasztottá.

tumblr_lqyhpp4ocO1qmjfqz
– A főnixtollak, amelyek Harry és Voldemort varázspálcáinak magját adták, Dumbledore főnixének, Hawkes-nak a tollai.

  • Átírt jelenetek
    Az nagyon nem jött be, amikor az ötödik részben Cho Chang-ra fogták, hogy beköpte Dumbledore seregét Umbridge-nél, holott az nem is ő volt, hanem a barátnője.
    Ennél azonban sokkal súlyosabb volt, hogy amikor Piton megölte Dumbledore-t, akkor Harryn láthatatlanná tevő köpeny volt, és azért nem tudott megmoccanni, mert Dumbledore egy bűbájjal megbénította, nem pedig azért, mert egy degenerált alak.

All in all: Bár láthatóan jóval több kontra érvet sikerült összeszednünk, mint prót, de akkor is azt gondoljuk, hogy ugyan rengeteg dolgot lehetett volna jobban csinálni, mégis mindenképpen megérte leforgatni ezeket a filmeket, mert addig is lehetőséget kaptak a könyv rajongói, hogy úgy érezzék, mintha részei lennének ennek a varázslatos világnak.

anigif_enhanced-13690-1430701105-3

Ha van véleményed filmekről, akkor küldd el szövegedet, és kitesszük a blogra! Ha pedig csak érdekelnek a filmes témájú cikkek és hírek, akkor kövess minket Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmaholicklub.blog.hu/api/trackback/id/tr6512039513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

StanLee · https://newsroll.net 2016.12.11. 12:04:34

En orulok annak, hogy megfilmesitettek a tortenetet, mert nem lett volna idom es energiam elolvasni azokat a vastag konyveket.

A ket reszre bontott utolso konyvet nyugodtan megfilmesithettek volna egyben, mivel nekem az osszes film kozul a lgutolso volt a legunalmasabb, kezdve a vegso nagy harccal, ill. a komplett befejezesevel.

Kviddics: az elso filmben szuper volt, aztan mindig dogunalom.

Es az egeszre a 3 gyerek foszereplo teszi fel a koronat, annyira rossz szineszek.

qtyuly 2016.12.11. 23:47:27

Szerintem érdemelt volna egy bekezdést Emma Watson botrányos színészi produkciója a negatívumok sorában.

Nem értek egyet azzal, hogy az első Dumbledore jó volt. El tudja képzelni valaki azt, ami a negyedik könyv végén van? Hogy az arca tomboló haragot sugároz, amitől még Voldemort is fél?

Helena Bonham Carter engem nagyon idegesített, szerintem szörnyen túljátszotta a szerepét.

A végső csata pedig a könyvben egyáltalán nem olyan rossz, mint a filmben. Nem verekedik Harry és Voldemort a padláson, nem röpködnek és végül: Voldemort nem esik szét pernyévé, hanem megmarad a holtteste.

A HP könyvek nem nagyon férnek bele összesen 15-16 órányi filmbe. Annyi apróság és finom utalás van benne, hogy képtelenség mindet beletenni mozifilmekbe. Ezt nyilván a filmek szerzői is jól tudták, ezért meg sem próbálták. Értelemszerűen a filmek ezáltal szegényebbek lettek a könyveknél, de ez nem meglepő.
Viszont nagyon szívesen néznék meg egy 7 évados HP sorozatot, ami pontosabban, a könyvekhez hűségesebben dolgozza fel a témát.

kriszti73 2016.12.12. 14:51:17

A halál ereklyéiben, amit ugye két részre osztva filmesítettek meg, Harryék végig a címadó ereklyéket keresik. A bodzapálca és az élet köve meg is van, de ha jól emlékszem, a filmben egy árva szó sem esik a harmadik ereklye, a köpeny hollétéről, amit a Halál adott a történet szerint a legkisebb testvérnek, és ez a köpeny azonos a Harry birtokában lévő láthatatlanná tévő köpennyel. Szerintem ez egy elég fontos információ volt, ami kimaradt a filmből.
süti beállítások módosítása