Anonim filmkritikusok klubja

FilmaholicKlub

FilmaholicKlub

Miért lesz egy nyomi srácból ikon?

2016. december 19. - Filmaholic girl

Igazából jó dolog nyominak lenni. Mert akkor önmagad vagy. Ha nyomi vagy, akkor nyomi vagy, akkor az a dolgod, hogy kimaxold a nyomiságot a lehető legnyomibb szintre, hogy megéld önmagad.

Szerintem a Napoleon Dynamite erről szól.

Napoleon-Dynamite-napoleon-dynamite-850558_1024_768

Van ez a bongyor hajú, füves tekintetű és beszédű, fura srác, aki olyan hangsúlyban beszél, mint egy óvodás, 17-18 évesen is bepisil, és nem tud emberi kapcsolatokat kialakítani. Együtt él az extrém motoros nagyijával, és a kocka, 30 körüli bátyjával, aki egész nap a lelki társával csetel, akit viszont még sosem látott.

napoleon-dynamite-napoleon-dynamite-17830572-1280-720.jpg

Aztán megjelenik az iskolában az új, mexikói srác, Pedro, akivel a bringa iránti szenvedélyükből fakadóan egyből megtalálják a közös hangot. És innentől kezd a történet egy értelmezhető cselekménnyé fejlődni.

Pedro és Napoleon is talál magának párt az év végi bálhoz, így legitim részei válnak a gimis társadalomnak. Pedro ezek után egy hirtelen sugallattól vezérelve jelentkezik a suli elnökének, amire van is esélye, hiszen rajta kívül csak a szőke Summer pályázik a posztra. Na és ahogy azt Napoleon lényegre törően megfogalmazta: Pedro a biciklijén kívül azért is különleges, mert neki van egyedül bajusza az intézményben, ráadásul két, keménykötésű bátyja is van, akik low-rider kocsijukkal nyomulva bevédik a suli elnyomott tagjait a terrorizáló egyénekkel szemben.

A kampánybeszéd után, egy spontán kihívásnál Napoleon is beveti magát, és kiváló táncából érthetővé válik, hogy miért is lett Dynamite a vezetékneve.

giphy_2.gif

Napoleon egy olyan antihős, aki valahol mélyen mindannyiunkban benne van: ez a nyomi részünk, ami szeretne kitörni. De nem akar olyan lenni, mint mások, csak önmaga legütősebb, dinamit verziója.

A karakterek egyébként mind remekelnek, a film szerintem ezért nem válik unalmassá, holott baromira elvont, és elég lassú a tempója. Határozottan ajánlom, akkor is, ha nincs jó kedved, és akkor is, ha majd kicsattansz. Ha másért nem, hát Napoleon beszédstílusáért… az megfizethetetlen.

who-said-it-napoleon-dynamite-edition-01.jpg

Végszóként csak ennyit: ha szereted az olyan agyzsibbasztó filmeket, mint pl. a Jay és Néma Bob, akkor ez mindenképp a te kategóriád! Ellenkező esetben valószínűleg 5 perc után fogod leállítani a filmet.

Szívesen írnál te is filmekről? Küldd el bátran eszmefuttatásodat és kitesszük a blogra! 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmaholicklub.blog.hu/api/trackback/id/tr8012058129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2016.12.20. 16:14:37

De kár, hogy nálunk nem vetítették, nincs magyar címe...
süti beállítások módosítása