Anonim filmkritikusok klubja

FilmaholicKlub

FilmaholicKlub

33 kulisszatitok A Gyűrűk ura filmuniverzumból

2016. november 07. - Filmaholic girl

Ősszel sok Gyűrűk ura rajongó tölti azzal a szabadidejét, hogy újra olvassa a könyveket, illetve ismét megnézi a filmeket a meleg paplan alatt, amíg kint esik az eső és fúj a szél. Nekik szeretnénk kedveskedni ezzel az összeállítással, amiből többek között kiderül, hogy kit tartott Tolkien a legnagyobb hősnek, hogy milyen sérüléseket szenvedett el Viggo Mortensen, na és hogy melyik híres színész nem vállalta Gandalf szerepét.

maxresdefault

Tudtátok?

1. Aragorn szerepére Daniel Day-Lewis-t és Nicolas Cage-t is felkérték, de ők visszautasították a szerepet. Cage “családi kötelességekre” hivatkozva mondott nemet.

2. Viggo Mortensen igazi kardot használt a forgatáson, nem pedig alumíniumból készült utánzatot, mint a stáb többi tagja.

3. Ám még ennél is elhivatottabb volt, amikor ebben a jelenetben belerúgott a sisakba, eltörte két lábujját, és nem állította le a forgatást, hanem felhasználta a fájdalmát a felvételhez!

4. Ennek köszönhetően Viggo Mortensen két törött lábujjal, Gimli méretdublőre, Brett Beatty kificamodott térddel rohangált, míg Orlando Bloom – aki már korábban megsérült egy lovas jelenetben – egy repedt bordával vett részt az üldözős jelenetekben.
aragorn-legolas-and-gimli-aragorn-legolas-and-gimli-9563871-960-4035. Ráadásul Viggo Mortensennek egyszer egy harcjelenetben letört a foga, mire ő az ebédszünetében elment fogorvoshoz, majd visszament forgatni.

6. A Helm-szurdokban zajló csatát négy hónapon át forgatták éjszakánként.

7. A fő karaktereknek fejenként 30-40 jelmezt készítettek. Összesen nagyjából 18.000 jelmezzel dolgozott a stáb.

8. Christopher Lee volt az egyetlen a stábból, aki találkozott Tolkiennel. De ő is csak véletlenül. Egy pubban.

9. Elijah Wood (Frodó) és Ian McKellen (Gandalf) valójában egyetlen egy jelenetet sem forgattak együtt.

10. A filmben minden karakter parókát visel, még Billy Jackson is (a rendező kisfia).46805

11. A Gyűrűk ura a hatodik legjobban kaszáló franchise filmsorozat a Harry Potter, a James Bond, a Star Wars, a Karib-tenger kalózai és a Shrek filmek után.

12. A Gollamot alakító Andy Serkis volt heroinfüggőktől tanulta meg azt a kétségbeesett vágyakozást, amellyel a gyűrű után sóvárgott.
letöltés (1)

13. A különleges kiadású, Extended filmek összesen 158 perccel hosszabbak, mint az eredeti verzióban megjelentek. Előbbiek 718, utóbbiak összesen 560 percig tartanak

14. A forgatás alatt összesen 27 db Gyűrűk ura könyvet használtak fel, ezek segítettek többek között a történet vezetésben, sőt még jegyzeteket is készítettek bennük.

15. Andy Serkis (Gollam) kölcsönözte a hangját annak a nazgulnak, aki Zsákos után érdeklődött a megyében.

16. Bár Frodó volt a főszereplő, Tolkien szerint Samu volt a legnagyobb hős az egész történetben, és az ő jelleme fejlődött a legtöbbet.”” Az én Csavardi Samum valójában az angol katona tükörképe, azoké a bakáké és tisztiszolgáké, akiket az 1914-es háborúban ismertem, és mindig sokkal különbnek tartottam magamnál.” – írta a szerző egy magánlevelében Samuról.
Samu

17. Tolkien végül 1969-ben adta el a trilógia megfilmesítési jogát, 10.000 angol fontért.

18. Sean Bean, (Boromir) annyira fél a helikopterektől, hogy inkább egy sílifttel ment fel a hegy tetejére, ahol forgattak.

19. A forgatáson egyetlen fának sem esett bántódása, még azoknak sem, amiket Szarumán kivágatott az orkokkal. Minden ilyen felvétel műfákkal készült.

20. Tolkien a könyv 1200 oldalát végig két ujjal gépelte le.

21. Samu póniját néhány jelenetben 2 pantomimes játszotta el egy nagyon jól sikerült lójelmezben.

22. A Lothlórieni jeleneteket egy “Paradise” névre hallgató erdőben vették fel, ahol a legnagyobb fákat gumiból készítették el.
lotr_lothlorien_Celeborns_Chamber_b_zps83d3aaa8

23. Aragorn a 2. és 3. részben Boromir kesztyűit viseli, ezzel is megemlékezve eltávozott társáról.

24. A “dwarf-tossing” azaz a törpe-hajítás egy valódi dolog.

25. Brad Dourif-nak több mint ötször kellett leborotválnia a szemöldökét a forgatás két éve alatt, hogy eljátszhassa Grima szerepét.
Grima_4

26. A Warg-támadást eredetileg éjszaka akarták leforgatni, de nem tudták rendesen bevilágítani, ezért nappali jelenet lett belőle.

27. Elijah Wood húga, Hannah Wood feltűnik a filmben, egy menekültet alakít a Helm-szurdoknál.
f529ced472d0232d57f72356d7293e25

28. A Gyűrű szövetségében, amikor Gandalf megküzd a balroggal, Ian McKellen valójában egy pingpong-labdával hadakozott.

29. 1800 hobbitlábat készítettek a forgatáshoz.
images4895967473_9f06101926

30. Gandalf szerepét felajánlották Sean Connery-nek de ő soha nem olvasta a könyveket, és „nem értette a forgatókönyvet”. Pedig még a filmek bevételének 15%-át is felajánlották neki, ami körülbelül 400 millió dollárt jelentett volna.

31. 20.000 krikett fan kölcsönözte a hangját az uruk-hai orkoknak a Helm-szurdoki csatában.

32. Peter Jackson borzasztóan fél a pókoktól.
MirkwoodSpiders3

33. A film végén Frodó, Gandalf, Bilbó és útitársaik Valinorba, a tündék földjére utaznak, ami egyesek szerint a túlvilág, ám a korábbi írások szerint Valinor egy valóban létező hely, amit csak a tündék képesek megtalálni.

Ha van olyan film, amivel kapcsolatban mindent tudsz és szívesen megosztanád velünk a különleges háttérinfókat, küldd el írásodat és megosztjuk a blogon!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmaholicklub.blog.hu/api/trackback/id/tr2611939229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása