Anonim filmkritikusok klubja

FilmaholicKlub

FilmaholicKlub

Jön az újabb élőszereplős Mulan remake... na és milyen az előző?!

2016. október 12. - Filmaholic girl

Őszintén bevallom, én imádom a Mulan rajzfilmet, rengetegszer megnéztem. Ezért is foglalkoztat annyira, hogy a Sony stúdió élőszereplős adaptációt készít belőle, ami 2018-ban jön majd ki. Egyébként már most nagy port kavar a dolog, ugyanis több mint 107 ezren aláírtak egy petíciót, miszerint a főszerepet játszó színésznő mindenképpen kínai legyen. A Sony pedig állítólag beadta a derekát, és kínai színészeket fog kasztingolni a szerepekre.

Mindez jól mutatja, hogy a white-washing, és a jelenség iránti ellenállás mennyire erőteljes most Ázsiában, a legutóbbi ikonikus példa Scarlett Johansson és a Ghost in the Shell esete. Én mindkét tábort meg tudom érteni. Hiszen gondoljunk bele: fura lenne megnézni egy Hunyadi Mátyásról készített filmet, amiben mondjuk Omar Sy játssza őt, de ugyanakkor jól is elsülhet ez a csavar, ha pluszt ad hozzá a filmhez. Tudom, hogy ennél jóval mélyebb rétegekben lehet ezt a kérdést boncolgatni, hiszen Ázsiában komoly tendencia, hogy a nők európaira plasztikáztatják az arcukat, és erre a komplexusukra bizony nem kellene még a filmiparnak is ráerősítenie. Itt jegyezném meg azt is, hogy ebben a jelenetben már Mulan is szenved a white-washing-tól.

803335543daa0f63a0c12e4a916ebeff.jpg
Kíváncsian várom hát a remake-et, viszont addig is megosztanám veletek a 2009-es élőszereplős Mulan verzió okozta sokkot, amiben történetesen kínai színésznő játszotta a self-made harcosnőt, de gyötrelem volt minden perce.

VG-23971web 

Tisztában vagyok vele, hogy egy történelmi filmet és egy rajzfilmet összehasonlítani értelmetlen, mert teljesen más műfaj mindkettő, így én ezzel az írással most csak a befogadói élményre szeretnék koncentrálni.

A főszerepekre kiválasztott színészek (Mulan – Wei Zhao, Mulan apja- Rongguang Yu, Wentai – Ku Chen) súlytalanok, halványak, semmilyen érzést nem közvetítettek. A cselekmény félóra után nemhogy vontatottá vált, hanem úgy éreztem, megszűnt. Míg a rajzfilmben számtalan komikus szituációt kerekítettek abból, hogy Mulan csak egy lány a rengeteg férfi katona között, addig ebben a remake-ben egy deka vicc nincs, pedig azért ezt a kártyát itt is kijátszhatták volna.

tumblr_lumaewrJX11qm6oc3o1_500

A mellékszereplők mind szörnyen szürkék a filmben, még Mushu emberi verziója, Tigris is borzalmasan snassz.
Az volt az érzésem, hogy egyetlenegy, depresszív párbeszédet hallgatok a háborúról: "ezt csak érzelmek nélkül lehet végig csinálni, és azoknak, akik már meghaltak, semmi sem jut abból a dicsőségből, amit az életben maradt katonák kapnak." Képi szinten meg közben slow-motion-ben egyetlen csatajelenetet néztem végig, amire néha áttűnéssel rávágták Mulan világfájdalmas arcát. A filmben amúgy van pár komolyabb csavar a rajzfilmhez képest, ami nem túl meglepő, tekintve, hogy történelmi tényeken alapszik.

Úgymint: 

  • A történetben a kínaiak nem a hunok, hanem a mongol rouran törzs ellen küzdenek.
  •  Mulan már képzett harcosként érkezik a katonai táborba, mivel édesanyja korán meghalt, így egyedül apja nevelte fel, aki hagyta, hogy elsajátítsa a kínai harcművészetet.
  • Mulan inni kezd, miután tévesen úgy tudja, hogy hadvezértársa, Wentai (akibe beleszeretett) elesett a csatában.
  • SPOILER ALERT: Wentai-nak apja (az uralkodó) megparancsolja, hogy vegye el a rouran törzs hercegnőjét, és ezáltal biztosítsa a békét. Így Mulan és Wentai kénytelenek feláldozni szerelmüket a békéért.

VG-27108web

A képi világ egyébként szép, autentikus. A kopár, fakó táj abszolút adott egy különleges, mélabús hangulatot - és akkor most el is mondtam minden pozitívumot.

Nagyon remélem, hogy a 2018-as remake mérföldekkel megugorja ezt a szintet.

Ha van véleményed erről, vagy akár egy másik élőszereplős adaptációról, írd meg nekünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmaholicklub.blog.hu/api/trackback/id/tr9411799379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása