Anonim filmkritikusok klubja

FilmaholicKlub

FilmaholicKlub

3 különleges film halálról és szerelemről

2016. november 02. - Filmaholic girl

 A homár

154659_1441455406_8151.jpg

Ez a bizarr film azt mutatja be, hogy egy utópisztikus világban hogyan értéktelenednek el az egyedülálló emberek, akik pár nélkül a társadalom elvárásai szerint kénytelenek valamilyen állat formájában tovább élni. Főhősünk, David (Colin Farrell) frissen elvált férfi, aki a szabályoknak megfelelően köteles egy 40 napos párválasztási procedúrán átmenni annak érdekében, hogy ne változzon az általa választott állattá, azaz homárrá. David nagyon küzd emberi mivoltáért, és össze is jön egy igen morbid természetű nővel, azonban románcuk nem tart sokáig, pontosan abból fakadóan, hogy mennyire kétségbeesetten kellett nekik egymásba ”szeretniük”.

5397.jpg

 David számára a kapcsolat bukása után nincs párdon, egyenes út vezet az óceáni létforma felé. Ő viszont elmenekül a vadon élő szingli nomádok közé, hogy ott tengesse tovább napjait. Náluk pedig csak egyetlen szabályt kell betartania, nevezetesen, hogy ne alakítson ki senkivel nemi vagy érzelmi kapcsolatot. Naná, hogy pont ez nem fog menni…

159956717_9f6468.jpg

Többet nem árulok el, egy szívet gyönyörködtetően okos és abszurd film ez, amit mindenkinek érdemes látnia.

A szerelem arca

Nagyon megdöbbentem, amikor megláttam Robin Williamst ebben a filmben, ugyanis én lehetőség szerint minden létező filmjét számon tartom a színésznek. Itt viszont csak egy mellékszerep jut neki, ő az az özvegy szomszéd férfi, aki az özvegy szomszéd nőnek udvarol.

face-of-love.jpg

Ez a történet pedig erről a nőről szól. Nikki (Annette Bening) öt éve veszítette el a férjét, aki egy mexikói nyaralás alkalmával betépve fulladt bele a vízbe. A nő nem tudja feldolgozni férje halálát, és amikor egy napon a múzeumban meglátja annak tökéletes hasonmását, ösztönösen követni kezdi, majd furfangosan lehetővé teszi a találkozást a férfival.

la-et-cm-the-face-of-love-annette-bening-lacma-001.jpg

Tom Young professzor (Ed Harris) maga a megtestesült mámor a nő számára, hiszen amikor vele van, olyan, mintha a férjével lenne… Persze ezt a helyzetet nem élvezheti örökké büntetlenül, mert amikor egy nap váratlanul betoppan a lánya és sokkot kap Tom látványáról, igen kínossá válik kettejük kapcsolata. A film izgalmas témát feszeget, viszont a kidolgozás kissé felszínes maradt. Azoknak ajánlom elsősorban, akik szeretik a bizarr szerelmi történeteket.

Ha eljön Joe Black

Anthony Hopkins nagy kedvencem, így már csak érte is szívesen nézem meg ezt a filmet újra és újra. Mivel egy nagyon ismert alkotásról van szó, ezért a történet helyett inkább a kifinomult képi és hangi megoldásokat emelném ki.

ha-eljon-joe-black-i-1.jpg
Kezdetben Bill (Anthony Hopkins) csak a halál hangját hallja, ami intenzív lúdbőrözésre készteti a nézőt. Amikor a halál először beszélget szemtől szemben Bill-lel, akkor csak az árnyékát látjuk egy üvegfelületen át tükröződni. A halál árnyékszerűsége különös borzongást vált ki főhősünkből, hiszen a már ismert hangon szólal meg. Amikor viszont az idegen előlép a könyvtárszobában, akkor a hangszíne már egy átlagos férfié, akinek a külsejében sincs semmi rémisztő. A másik finom szál, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, az Susan (Claire Forlani) és Joe (Brad Pitt) szerelme, amely gyönyörű metaforája az illúzióra épülő kapcsolatnak. Mégis hányszor fordul elő, hogy egy viszonyban teljesen másnak hiszi az egyik fél a másikat, mint aki valójában? A Ha eljön Joe Black hatásosan feszegeti ezt a kellemetlen kérdést. A film legnagyobb erénye továbbá a zseniális zene, amely Thomas Newmann zeneszerző érdeme és egész egyszerűen megunhatatlan!

Számos nagyon izgalmas film foglalkozik még a szerelem és a halál témájával, mi most ezt a hármat emeltük ki. Ha van kedved, írd meg a saját listádat ebben a témakörben, és kitesszük a blogra!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmaholicklub.blog.hu/api/trackback/id/tr6411923705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása